Mam, wat is het hier mooi. Het lijkt Fortnite wel

fortnite

Kijk, zó had ik het nog niet eerder bekeken. We rijden door de Bourgogne streek, groen en lieflijk. En ja, nu mijn 9-jarige zoon Depp zo vol verwondering roept dat het er bijna net zo mooi is als in Fortnite, denk ik: hij heeft gelijk! Bijna net zo mooi, het haalt het dan weer niet 😊. Fortnite ís ook een fijne wereld om in te zijn. Elk potje is anders. Het ene moment land je in een stadje en op en ander moment in Yonder Yard waar je lekker los kunt gaan in de discotheek. Ongegeneerd je nieuwe emotes laten zien. Emotes? Ja, die dansjes in Fortnite. Je kent ze wel: The Wiggle, The Hype en de Take the L.

Fortnite in het kort

Je wordt uit een vliegende schoolbus op een futuristisch eiland gedropt. Samen met honderd anderen. Daar verzamel je spullen en pleisters om zo lang mogelijk te overleven en jezelf te beschermen. De laatste overlevende wint. Hoe simpel kan het zijn? Het is dus eigenlijk een soort tikkertje met groot geschut. Beter om dit niet zo te noemen als je het er met je kind over hebt 😉. Om het spel wat meer vaart te geven wordt het gebied waarin je kunt ronddwalen alsmaar kleiner. Voor degenen die snel verdwalen, echt ideaal! Echt, laat mij in het echte leven of in een game los in een omgeving waarin je twee of meer keuzes kunt maken… en ik kom úren te laat thuis.

Een kwartiertje…

Een spelletje duurt maximaal een kwartier, ook best fijn te plannen. Wat maakt het dan dat je puber na elk spelletje Fortnite smeekt om nog een potje te mogen doen? Heel simpel eigenlijk. Je wordt nét niet eerste, hoe frustrerend is dat. Ja, dan blijf je het proberen toch? Zouden wij ook doen. Het aantal ‘wins’ zorgt voor zelfvertrouwen en is een veelbesproken onderwerp op het schoolplein. Strijk soms over je hart en gun nog een laatste potje. Beloof dit keer een potje mee te kijken.

Wat vind je dáár nou leuk aan?

Als je als ouder meer wil weten over je Fortnite of andere games. Ken je website Twitch? Met gamende kinderen ken je deze vast al. Kinderen vinden het fascinerend om anderen games te zien spelen. Er wordt hardop gepraat door de gamers. Hier leren kinderen veel over het spel.

Ken je dit soort uitspraken van je zelf? “Nou zeg, zit je nu alweer van die onbenullige filmpjes te kijken? Wat vind je. daar nou leuk aan? Ik wil dat er je er onmiddellijk mee ophoudt en naar buiten gaat”. Ondertussen check jij zelf nog even een filmpje dat je doorgestuurd kreeg van je vriendin 😊. Benader het positief en stel eens een afwijkende vraag als: van wie op Twitch leer jij veel? Wat leer je van hem/haar?

Betalen met V-bucks

het spel zelf is gratis. Wel kun je een leuke tenuetje (‘skin’) shoppen zodat je er tijdens een aanval een beetje leuk uit ziet. Je koopt ‘in-game’ spullen, dus alleen te gebruiken in het spel en maken je bijvoorbeeld niet sterker in het spel. Het is puur cosmetisch. Belangrijk voor je kind, onderschat het niet! Je betaalt in Fortnite met V-bucks. Ook een prachtig onderwerp: je kinderen virtuele aankopen laten doen en hoe dit werkt. Voor mijn volgende blog 😊

Midden in je huiskamer

Je komt net thuis uit je werk en daar staat je grote puberzoon midden in de woonkamer, zo te horen heeft ie al zijn gamevrienden ‘bij zich’. “Kijk uit ónder je!…snoppa… lekkkuuuur! Pas op, ze zijn aan het pushen en nog een sniper! Kijk, daar vliegen een paar gasten”. Ik heb gemerkt dat het investeren in een goede headset werkt. Luister eens naar wat er gezegd wordt. Fáscinerend! Vroeger had je een kamer vol met pubers, dit maakte toch ook dat je wel eens wilde vluchten. Het kan natuurlijk ook vreselijk irritant zijn. Vraag hem wat zachter te praten, dat kan prima. Ook leuk om af en toe wat tegen de gamende vrienden te zeggen. Ze praten gewoon terug! Houd je wel een beetje in, ze schamen zich kapot als je het doet.

Spanning stijgt. Morgen is het zover!

Merk je al dagen onrust thuis? Dat komt omdat morgenochtend om 10:00 het nieuwe Fortnite seizoen uit komt. Ook worden dan alle challenges gewiped (huh? Vraag je kind er naar en durf door te vragen).

Stel voor samen een potje te Fortniten. Wordt gewaardeerd. Ook word je vreselijk uitgelachen maar daar moet je even doorheen.

Paar tips/weetjes:

  • Ga je als de kinderen naar bed zijn stiekem zelf even oefenen met Fortnite. Gewoon omdat het kan.
    Aan de rand van de witte cirkel ben je veilig.
  • Je speelt online tegen 99 andere spelers en je kunt het spel dus niet even op pauze zetten. Wanneer je dus aandacht wilt van zoon of dochter die Fortnite speelt, moet je soms even geduld hebben tot het potje is afgelopen.
  • Ook zoiets waar je niet bij stil staat: Springen levert soms een stofwolk op, spelers zien dit al van een afstand
  • Kinderen kunnen, als ze verliezen, best geïrriteerd of gefrustreerd raken. Maar dat is hetzelfde proces als bij een verloren voetbalwedstrijd. Ga nu niet gelijk los over dat gamen kinderen agressief maakt. Het was gisteren in onze huiskamer tijdens de wedstrijd België – Frankrijk ook niet fraai.

Je in een wrapup bij laten praten over de online wereld van je zoon of dochter? Ik verzorg sessies voor en met ouders. Erbij zijn en op de hoogte blijven? Stuur een mailje naar joyce@socialfamilies.nl, stuur ik je info.

 Er zijn geen reacties

Geef je reactie